‘De verlengde woonkamer van Noorderhaven’

Ok, we zitten nog middenin een lockdown en de horeca is dicht. Maar normaal gesproken is Driekant Broodcafé een heerlijke plek voor brood, koffie, gezelligheid en om buurtbewoners te treffen. Vijf vragen aan eigenaar Marijn Smit over de rol van Driekant in Noorderhaven.

marijn voor driekant

Het Broodcafé is je tweede vestiging in Zutphen. Waarom koos je voor deze plek?

“Onze vestiging in het centrum groeide uit z’n voegen en ik wilde de productie van de bakkerij op een andere plek hebben. Dan kun je kiezen: of naar een gevestigde plek in de stad of naar een hele nieuwe plek. Dat laatste is natuurlijk het meest spannend, maar als ondernemer durf ik wel vooruit te kijken en een kansje te pakken. Iets in mij vertelde dat Noorderhaven een interessante plek kon gaan worden. Het pand aan de Lijmerij trok ook nog eens mijn aandacht omdat het vroeger een broodfabriek was. Toen we hier uiteindelijk 6 jaar geleden begonnen, stonden er pas een paar huizen en zaten we maanden in een bouwput. Maar als je iets bijzonders doet, trek je de mensen er wel naartoe. Dat is gebleken. Inmiddels zijn we hier niet meer weg te denken.”

Bovenstaande afbeelding toont Marijn Smit voor zijn geliefde Broodcafé aan de Lijmerij in Noorderhaven

driekant counter

Wat maakt Driekant de woonkamer van de buurt?

“We laten zien wat we maken, hoe we het maken en wie dat maakt. De productie van brood, de verkoop van biologische streekproducten en de horeca zijn samen de totaalbeleving. Als je langs de Lijmerij loopt zie je onze mensen werken, als je binnen zit voel je de liefde in de bereiding en als je een praatje maakt ervaar je de passie waarmee mensen aan het werk zijn. Er is verbondenheid. Met de producten en met elkaar. Bij ons in het Broodcafé voelt het net als thuis, maar dan net iets anders. Gewoon een gezellige plek waar je ook je buurtbewoners kunt ontmoeten.”

driekant werk close up

Je runt de bakkerij en de horeca met een bijzondere doelgroep. Wat is daar de gedachte achter?

“Ik vind het belangrijk om iedereen de mogelijkheid te bieden om iets aan de maatschappij bij te dragen. Werk is een superbelangrijke invulling van je dag. Helemaal als het niet altijd zo vanzelfsprekend is. Mijn team bestaat afwisselend uit mensen die zelfstandig thuis of in een instelling wonen, die een heftige tijd achter de rug hebben of bijvoorbeeld mensen met een verstandelijk beperking. Een divers team wat iets van elkaar kan opsteken. Driekant geeft hun leven een goede invulling.”

driekant werk

Hoe ziet deze waardigheid van werken er in de praktijk uit?

“We runnen het bedrijf al bijna 25 jaar met veel aandacht voor mens en product. Daar is ons hele bedrijfsproces op ingericht. Ongeveer 50% van onze medewerkers heeft een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. De bakkerij is de ideale plek om een ritme op te bouwen, een vak te leren, iets met je handen te doen en gewoon met elkaar ‘bezig te zijn’. Van bakker tot chauffeur en van toonbank tot serveerster. Ze komen hier in een trainingstraject en kunnen doorstromen naar een andere stage of betaald werk. Door vertrouwen te geven krijg je vertrouwen terug. Ze bloeien op en stralen dat uit in de zaak. Dat wordt door onze gasten gewaardeerd.”

Wordt die waardering in deze tijd gemist?

“Jazeker, dat mist iedereen. Maar gelukkig zijn we als bakkerij gewoon open en kun je ook afhalen. We hebben echt nog wel contact met de buurt, maar het is wat afstandelijker nu. De gezellige praatjes met klanten en de vaste patronen van mensen die koffie komen drinken missen we enorm. Ik hoop echt dat iedereen de fijne sfeer en het gevoel van bevlogenheid weer snel bij ons in het Broodcafé mag komen ervaren!”

 

Terug naar nieuws →